2010-03-09 13:05:56• hírek • Szatmar.ro

Női bajuszgondok

A bajusz férfiaknál ékesség, nőknél viszont szégyen. Amióta világ a világ, sok nő ádáz harcot folytat az ajak fölött éktelenkedő szőrszálak ellen. A kisebb pihéket még csak-csak elnézzük, de a megerősödött bajusztól minden nő mihamarabb szeretne megszabadulni.

A szakemberek a szőrnövekedési problémákat többnyire két csoportba sorolják. Az egyikbe a fokozott szőrnövekedés vagy hipertrihozis tartozik, a másikba a hirzutismus ami tulajdonképpen nőknél kialakuló férfias típusú szőrnövekedést jelent. A nőket a fokozott szőrnövekedés mindig is aggasztotta, valamit az is, mit kezdjenek a normálisnál hosszabb és megvastagodott szőrszálakkal. Az orvosok szerint, ez a kellemetlen tünet keletkezhet irritáció hatására, de lehet veleszületett is.

Az erős szőrnövekedés már a serdülőkorban megfigyelhető, de ennek hátterében hormonális rendellenesség nem mutatható ki. Klimaxban viszont a nők nagy részénél gyakori, hogy a felső ajkukon és az állukon is szőrösödnek. Ennek oka a hormonális változásban keresendő. A nőkön kialakuló férfias típusú bajusz, szakáll oka néha ismeretlen, de előidézhetik bizonyos gyógyszerek. Hasonló elváltozást okozhat az androgén vagyis a férfi hormonok fokozott szintézise is. Pl: a mellékvese túlműködése. Létezik továbbá egy olyan szindróma, amikor a petefészek termel túl sok férfihormont és ez idéz elő zavarokat a szőrnövekedésben.

Természetesen helyi beavatkozás, mint például a gyantázás, az epiláló krém is alkalmazható a szőrszálak eltávolítására, de ezek nem jelentenek hosszantartó megoldást. Amennyiben a szőrzet nem dús, akkor bátran alkalmazható a kozmetikailag jól bevált módszer, melynek során a sötétebb szőrszálakat kiszőkítik. Szőrnövekedési panaszaikkal feltétlenül forduljanak bőrgyógyászhoz, nőgyógyászhoz vagy belgyógyászhoz -, aki tisztázza a szőrtúltengés okát. Az alapbetegség kezelésével ugyanis a fokozott szőrnövekedés megállítható.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: